Een Lijger is een hybride kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger. Om die reden behoort het dier tot het geslacht Panthera van de familie der katachtigen. Een hybride kruising tussen een mannetjestijger en een vrouwtjesleeuw wordt ook wel een teeuw genoemd (samenstelling van de Nederlandse woorden tijger en leeuw) of tigon (samenstelling van de Engelse woorden tiger en lion).

De op dit moment bekende lijgers zijn geboren door invloed van de mens, ofwel met opzet, ofwel door het bij elkaar plaatsen van tijgers en leeuwen in eenzelfde ruimte. In de natuur komen leeuwen en tijgers over het algemeen niet in hetzelfde gebied voor. De twee soorten komen allebei in India in het wild voor, maar bewonen verschillende regio’s.

Een lijger ziet eruit als een grote leeuw met diffuse tijgerstrepen. Zoals tijgers (en in tegenstelling tot leeuwen) houden lijgers van zwemmen. Lijgers kunnen een kop groter worden dan hun ouders, waarschijnlijk omdat in een normale situatie leeuwinnen een groeirem-mend gen doorgeven aan hun nakomelingen om een balans te vinden met het groei-stimulerende gen van mannetjesleeuwen.

Alle tot nu toe bekende mannetjeslijgers zijn onvruchtbaar gebleken. De meeste mannetjeslijgers bereiken echter de volwassen leeftijd en doen pogingen tot voortplanting met leeuwinnen, tijgervrouwtjes of met vrouwelijke hybriden. Vrouwtjeslijgers zijn meestal wel vruchtbaar en kunnen zich voortplanten met een tijger of een leeuw.

Klasse: Zoogdieren
Familie: Felidae
Wetenschappelijke naam: Panthera leo × Panthera Tigris
Voeding: Carnivoor
Maten: 280 – 360 cm
Gewicht: 400 – 600 kg
Topsnelheid: 80 km/h
Levensverwachting: 18 – 22 jaar
Leefstijl: Eenzaam
Kleur: Tan, zwart, bruin, oranje
Huid: Vacht
Favoriete voedsel: Herten, wilde zwijnen, rundvee
Leeft in: Borneo
Vijanden: De mens
Kenmerk:  Enorm hoofd en lichaamsgrootte